
vrije bijdrage: BE22 8906 3405 1847
15 van de begeleidingen dien we doen zijn ambulant. Hieronder wat verduidelijking over dit aanbod
Deze studio's kunnen zowel gebruikt worden voor nieuwe meisjes als voor meisjes die eerder in een andere formule van ons aanbod verbleven. Het kan gaan om meisjes die wachtende zijn om definitief de stap te zetten om alleen te gaan wonen, om meisjes binnen de module autonoom wonen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben, om een tijdelijke uitwijzing uit een andere formule of voor meisjes voor wie samenleven met groepsgenoten geen meerwaarde heeft.
De individuele begeleider stelt, in overleg met de jongere en haar eigen steunfiguren, een individueel programma op. Er zijn geen standaardafspraken. Alles kan volledig op maat van de jongere ingevuld worden.
Autonoom wonen is bedoeld voor meisjes die alleen willen gaan wonen in de Gentse regio (of in een straal van 35 km rond VZW Stappen). Om te kunnen starten is een gevorderde zelfstandigheid vereist. Van de meisjes wordt verwacht dat ze reeds een basis van huishoudelijke vaardigheden onder de knie hebben, kunnen omgaan met een beperkt budget, kunnen omgaan met alleen zijn, ...
Om in deze formule van start te kunnen gaan stellen we de volgende voorwaarden:
Naast het feit dat de jongere meer vrijheden heeft en minder regels van de ouders en begeleiders, al de jongere ook meer verantwoordelijkheden krijgen. Wie alleen wil gaan wonen, staat immers voor een heleboel dingen in.
Er moet eventueel nog een woonst gezocht worden, EGW moet aangesloten worden, rekeningen moeten betaald worden, administratie wordt bijgehouden, er zijn huishoudelijke taken, er wordt school gevolgd of werk gezocht, ...
Naast deze praktische begeleiding, mag de jongere ook rekenen op begeleidingsondersteuning bij persoonlijke vragen. Bv: zoeken hoe de jongere misschien het contact met haar ouders kan verbeteren, of wil de jongere graag nieuwe vrienden ontmoeten, ... Een context begeleid(ster) zal de jongere helpen binnen het begeleidingstraject.
Er zal ook gezocht worden naar wie de jongere hierbij nog kan ondersteunen: ouders, familie en vrienden. Ook andere begeleidingscentra zoals het OCMW, de school, het JAC, de VDAB, ... kunnen hier belangrijk in zijn.